Blog

Vraag een reparatie bij Atomrepair aan

Macbook
iMac
Laptop (Windows)
Desktop (Windows)
Geen idee
DC- of andere jack
Beeldscherm
Toetsenbord
Ventilator
Harde schijf
Scharnieren
Moederbord
*Verplichte velden

Apple's vervangingsprogramma en problemen met Lithium-Ion accu's

23 April 2018
Apple heeft een vervangingsprogramma in het leven groepen voor een aantal modellen macbook pro geproduceerd van oktober 2016 t/m oktober 2017, omdat de accu zou kunnen opzwellen. Het gaat om de 13 inch variant zonder touch bar. Heb je er zo eentje, of vermoed je dit, dan kun je op deze pagina je serienummer invullen om uit te vinden of je voor gratis vervanging in aanmerking komt. Onderaan de pagina valt te lezen dat deze service tot vijf jaar na aankoop van de bewuste macbooks geldt.
Overigens is het plaatje bovenaan deze pagina van een accu uit een oudere macbook, maar het idee is ongeveer hetzelfde.

Waarom zwellen accu's op of vliegen ze zelfs in de fik?

Tijd voor een klein beetje achtergrondinformatie vind ik, want dit probleem komt vaker voor, met de Samsung Galaxy Note 7 als meest bekende recente geval. Nu is het zo dat de oplaadbare apparaten waar wij in het dagelijks leven gebruik van maken vrijwel allemaal voorzien zijn van Lithium-Ion (ook wel bekend als Lithium Polymer) accu's. Telefoon, tablet, powerbank, laptop, smartwatch en electrische auto's zijn een paar voorbeelden. Nu kunnen alle Lithium-Ion accu's/batterijen opzwellen. Dat heeft met de opbouw en gebruikte stoffen te maken. De negative en positive polen zijn binnen een accu van elkaar gescheiden door (meestal) een laagje plastic-achtig spul. Raakt de accu beschadigd door bijvoorbeeld het gebruik van een slechte of defecte oplader, door fysieke schade of een productiefout, dan wordt de accu van binnen te heet waardoor de twee polen in meer of mindere mate met elkaar in contact komen. Dat zorgt voor nog meer hitte, waardoor er gas ontstaat wat vanzelf ontbrandt wanneer het in contact met de buitenwereld komt. Gebeurt dat, dan komt er vaak ook zuurstof bij de elektrolyt in de accu die vervolgens ook ontbrandt en/of ontploft.

Het gaat vaker mis dan vroeger

We zien wat vaker verhalen over spontaan ontbrandende apparaten omdat accu's tegenwoordig steeds meer capaciteit in minder ruimte moeten leveren en tegelijk zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd. Wil je een dunnere apparaat, dan kan dat, maar het risico op problemen wordt hiermee wel groter.
Overigens zijn er voorschriften die bij de productie van deze accu's gelden. Elke zichzelf respecterende producent zal accu's gebruiken die volgens de regels worden gemaakt. Een fabricagefout zoals bij de Note 7 kan gemaakt worden, maar als je bedenkt hoeveel accu's er in het gemiddelde huishouden rondslingen zonder dat er na wordt gedacht over mogelijke gevaren, dan blijkt het over het algemeen allemaal wel mee te vallen.
Hoewel je er dus redelijkerwijs vanuit kan gaan dat er niets fout hoeft te gaan en je niet met een bom in je broekzak rondloopt vind ik het toch geen gek idee om af en toe even stil te staan bij wat je nu eigenlijk gebruikt of in de la hebt liggen. Ook accu's die je lang hebt bewaard kunnen in de fik vliegen als je er per ongeluk (of expres) een gaatje in prikt.

Waarom we deze accus gebruiken

Er zijn andere accusamenstellingen mogelijk, maar geen daarvan voldoet aan wat we willen. We willen dunne telefoons en laptops, we willen veel capaciteit en we willen opladen wanneer dat uitkomt. Dat kan (nog) niet zonder Lithium-Ion, dus dat gebruiken we haast overal voor.

Wat je kunt doen

Goedkope nepladers zijn één van de veroorzakers van problemen in deze accu's. Bestel je goedkope troep om je dure apparaat op te laden, dan kun je daar goed spijt van krijgen. Overigens is er al menig huis afgebrand door prutladers op zich, dus koop gewoon een originele of in elk geval een goed merk!
Heb je goedkope electronica uit China die voorzien is van een Lithuim-Ion accu (er staat dan Li-Ion of Li-Po op de accu of verpakking) en gooi je het na het lezen van dit bericht niet direct weg, zorg er dan in elk geval voor dat je het op een doordachte plek bewaart.
Begint een accu een beetje op te zwellen, verwijder hem dan voorzichtig en breng hem naar de milieustraat, afvalstation of hoe het ook maar genoemd wordt in je gemeente. Bij veel apparaten is er een bodemplaat of klepje wat naar buiten gebogen wordt als de accu opzwelt waaraan je het van buitenaf al kunt zien.
Berg je een accu in lege staat op en bewaar je hem zo een poos, dan kan het ook misgaan wanneer je hem weer gaat gebruiken. Het is beter om een accu tot ~70% op te laten voor je hem, of het apparaat waar de accu inzit, een poos weglegt.

Wil je meer weten over deze en andere accu's, dan raad ik aan om battery university eens te bekijken. Zie deze pagina voor informatie specifieke over de veiligheid van Lithium-Ion accu's.