Blog

Vraag een reparatie bij Atomrepair aan

Macbook
iMac
Laptop (Windows)
Desktop (Windows)
Geen idee
DC- of andere jack
Beeldscherm
Toetsenbord
Ventilator
Harde schijf
Scharnieren
Moederbord
*Verplichte velden

Swingadingeling

13 April 2018
Een poos geleden kwam een klant mij twee printplaatjes brengen om eens naar te kijken. De printplaten kwamen uit twee designlampen. De ontwerper van die lampen, Ingo Maurer geheten, verkoopt ze niet voor niets. Het bewuste model 'Swingading' vond ik op google terug met een prijskaartje van rond de €1000. Dan snap ik best dat je hem wilt laten repareren.

Deze lampen moeten het zonder lichtknopje stellen; je kunt ze door aanraking aan- en uitzetten. Je kon deze lampen echter zoveel aanraken als je wilde, maar aan gingen ze niet.
De klant had mij al verteld dat een bepaald gebiedje van de printplaat er wat donker uitzag, dus daar ging mijn aandacht eerst naar uit.

swingading pcb

Helaas heb ik geen goede voor-foto van de printplaat gemaakt, en zijn er in dit plaatje al onderdelen verwijderd. De donkere plek is echter nog wel goed te zien. Op beide plaatjes zat een condensator die er prima uitzag, maar na een testje met mijn ESR meter kapot bleken te zijn. Ze zouden rond de 1000uF moeten zitten, maar de ene had intern kortsluiting ontwikkeld en de andere had nog maar 100uF van de 1000 over. Beide bagger dus, en direct vervangen.

Na een voorzichtig testje bleek één van beide printjes met de nieuwe condensator weer normaal te werken. Het grootste deel van de print bleek op 5 Volt te moeten draaien, en dat leek wel te kloppen. Printplaat nummer twee was er veel slechter aan toe. Op zo'n beetje de hele print stond ~11 Volt, genoeg om in elk geval de relais waarmee je de lamp aan- en uitschakelt door te laten branden, en waarschijnlijk nog veel meer. Helaas, het kan niet altijd feest zijn. Toch, 50% success is in dit geval ook aardig!

(Foto bovenaan dit artikel komt van de website van Ingo Maurer)