Blog

Vraag een reparatie bij Atomrepair aan

Macbook
iMac
Laptop (Windows)
Desktop (Windows)
Geen idee
DC- of andere jack
Beeldscherm
Toetsenbord
Ventilator
Harde schijf
Scharnieren
Moederbord
*Verplichte velden

Balletjes in een laptop

6 April 2018
Laptops zijn van binnen niet altijd even fris. Na het openen van de onderklep en/of het verwijderen van het keyboard tref ik in de meeste laptops een combinatie van onderstaande zaken aan:
  • Stof
  • Haar
  • Kruimels
  • Allerlei schilfers
  • Fauna van gering formaat
  • Vloeistoffen (al dan niet opgedroogd)
Geen van bovenstaande verbaast mij erg, hoewel er extreme gevallen zijn waarvoor ik even een setje handschoenen tevoorschijn haal.
Soms kom ik echter iets ongebruikelijks tegen. Een poosje geleden trof ik namelijk een aantal balletjes aan in een laptop. Je kunt ze in de foto boven dit schrijfseltje zien. Ze leken van hard plastic te zijn en rolden er lustig op los in de laptop. Na ze eens goed te hebben bestudeerd begon er iets te dagen.. "gosternokke, dit heb ik al eens eerder meegemaakt!" Net als toen duurde het even voor ik tot een goede verklaring kwam. Het zijn silica balletjes. Normaal gesproken vind je ze niet los, maar opgesloten in een papier-achtig zakje. Ze zijn bedoeld om vocht aan te trekken en daarmee weg te houden van spullen die daar niet goed tegen kunnen. Bij veel electronica zitten ze in de verpakking. Raadsel opgelost.

Hoe komt dat nou?

Bij windows-laptops kunnen er zakjes silicaballetjes in de verpakking hebben gezeten. Bij mijn weten worden er geen balletjes in de verpakking van macbooks verstopt, maar ze kunnen er via de ventilatiegaten zo inrollen als je ze bijvoorbeeld op je scherm laat vallen. Ze kunnen dus uit de verpakking van een ander appraat komen.

Ken da kwoad?

Je zult er geen kortsluiting in een laptop van krijgen, maar er kleeft wel een gevaar aan. De balletjes kunnen zich in een ventilator nestelen. Zo'n ventilator kan klem komen te zitten of beschadigd raken door de balletjes, en dan gaat (of holt) het koelend vermogen van je laptop snel achteruit. Raakt je laptop oververhit, dan loopt ie vast of slaat van schrik helemaal uit. Op langere termijn kan het blijvende schade veroorzaken. Daarom het advies: Als er dingen rammelen in je laptop, schroef dan een klepje of de onderplaat los om te kijken of er iets leuks op je ligt te wachten. Kijk dan meteen ook even of de ventilator nog goed kan draaien.