Blog

Vraag een reparatie bij Atomrepair aan

Macbook
iMac
Laptop (Windows)
Desktop (Windows)
Geen idee
DC- of andere jack
Beeldscherm
Toetsenbord
Ventilator
Harde schijf
Scharnieren
Moederbord
*Verplichte velden

Vochtschade

10 Februari 2018
Als je begint met reparatie van logicboards (of andere printplaten) merk je al gauw dat vochtschade een veel voorkomend fenomeen is. Hoewel het best mogelijk is om logicboards goed tegen vocht te beschermen vinden de meeste fabrikanten dat niet de moeite waard. Electronica waar je straffeloos drankjes in kunt kieperen is sowieso vrij zeldzaam.
Het gevolg hiervan is dat je als reparateur veel bezig bent met het oplossen, of in elk geval een poging doen tot het oplossen van de ontstane schade.

Bij gebrek aan een ultrasoonreiniger (zie volgende artikel) is na het verwijderen van het logicboard uit te behuizing de eerste stap die wordt gezet vaak een tandenpoetsbeurt. Dat gebeurt met isopropanol in plaats van tandpasta. Maar ho, stop ho! Vergeet niet waar de corrosie zat, of beter: maak foto's. Weten waar die ellende zat is erg belangrijk bij de reparatie als reiniging alleen niet voldoende is. Dit geldt zeker ook als je van plan bent om de printplaat eventueel nog door iemand anders te laten repareren. Met wild borstelen (maar niet té wild!) kun je corrosie best aardig wegpoetsen. Zo verdwijnt de meeste troep en kun je zien of er zichtbare schade is onstaan. Te verwachten problemen zijn: doorgebrande onderdelen, missende pootjes bij chips en opgeloste traces (de lijntjes die over een printplaat lopen).

Geen schade te vinden, en werkt het apparaat weer na de poetsbeurt? Dan heb je mazzel, vochtschadereparatie geslaagd! Helaas is het lang niet altijd zo'n feest. Vaak begint het dan pas, en moet je nog met hetelucht, soldeerbout en, hopelijk, gezond verstand aan de slag om één of meerdere van bovengenoemde problemen op te lossen. Zo verschuift een reparatie van vochtschadebehandeling naar een logicboardreparatie.

Dan hebben we nog het volgende probleem: Los je het vochtschadeprobleem in de printplaat op, dan ben je misschien nog niet uit de penarie. Er kan namelijk meer beschadigd zijn geraakt. Bij een MacBook zou dat bijvoorbeeld het volgende kunnen zijn:
  • Accu
  • Toetsenbord
  • Trackpad
  • Touchbar
  • Display
  • Display-kabel
  • Magsafe (I/O) bordje
  • Airport kaartje
  • SSD of HDD
Reken maar dat ik nog wat vergeet in dit lijstje. Heb je echt pech, dan wordt reparatie zo duur dat je het beter kunt laten. Helaas kun je de overige onderdelen niet testen zonder werkend logicboard. Mijn plan is dan ook om zo langzamerhand een selectie werkende macbookmoederborden te vergaren om de overige onderdelen te kunnen testen. Helaas zijn die niet goedkoop om zomaar even in te slaan. Dat wordt dus wachten op totaal verruïneerde laptops waarvan alleen het logicboard nog te redden valt.

Het is denk ik wel duidelijk dat vochtschade in allerlei gradaties bestaat, waardoor de aanpak en de kosten van reparatie behoorlijk uiteenlopen. Reparatiezaken heb je ook in allerlei gradaties, wat de hele boel niet makkelijker maakt, maar hopelijk helpt dit verhaal in elk geval een beetje om een beeld te krijgen van het hele gebeuren.