Blog

Vraag een reparatie bij Atomrepair aan

Macbook
iMac
Laptop (Windows)
Desktop (Windows)
Geen idee
DC- of andere jack
Beeldscherm
Toetsenbord
Ventilator
Harde schijf
Scharnieren
Moederbord
*Verplichte velden

Werkplaats

23 Januari 2018
Als je laptops wilt repareren zul je daarvoor een werkplek nodig hebben. Dat kan de keukentafel zijn, maar het is een stuk fijner om een permanente plek te hebben waar je je werk kunt doen. Dat kan een hoekje in de kelder zijn, of een vliegtuighangar. De hoeveelheid apparatuur die je nodig hebt om reparaties op klein niveau uit te voeren is best te overzien, dus enorm veel ruimte heb je niet per sé nodig.

Gereedschap

Zoals bij zoveel werkzaamheden kun je qua gereedschap alle kanten op. De één zal zweren bij twee soldeerbouten, drie schermen en vijf verschillende lampen, maar het kan ook minimalistischer worden aangepakt. Ik heb zelf liever alleen apparatuur waarvan ik zeker weet dat ik het echt veel gebruik. Dat voorkomt ongebruikte spullen die in de weg staan. Zelf maak ik namelijk al genoeg rotzooi, en daar heb ik zoveel mogelijk ruimte voor nodig.
Als je een laptop open wilt maken heb je al een paar spulletjes nodig. Een goede set schroevendraaiers met uiteenlopende bitjes is onmisbaar. Qua bitjes zijn torque maatje 4 t/m 8, pentalobe 4 en 5 en verschillende maten kleine kruiskop en platte bitjes must-haves. Verder is een plat gereedschapje als een i-sesamo prettig, evenals een setje pincetten.
Om moederborden/logicboards en overige printplaten te kunnen repareren is weer ander gereedschap nodig. Veel onderdelen zijn een millimeter of zelfs nog kleiner van formaat, en dat gaat met het blote oog gewoonweg niet. Voor dergelijk microsoldeerwerk is een microscoop vereist. Ook is een soldeerapparaat met kleine punt en regelbare temperatuur belangrijk. Niet te vergeten is een heteluchtstation, waarmee onderdelen met meerdere pinnetjes verwijderd en geplaatst kunnen worden.

Microsoldeergereedschap

Dan hebben we de multimeter nog - onmisbaar! Je hebt hem nodig om voltage, weerstand en meer te meten. Enorm belangrijk wanneer je de oorzaak van een probleem op een bordje wilt achterhalen, maar ook om een reparatie te controleren voor je een apparaat weer inschakelt (doe je dat niet, dan heb je kans dat de boel direct weer doorbrand, en dat wordt huilen). Ook een labvoeding met instelbaar voltage is erg prettig om te hebben.

Tafels en stinkdamp

Mijn werkplaats is voorzien van twee flinke tafels waar ik bovenstaand gerei gemakkelijk op kwijt kan. Mijn microscoop en heteluchtstation zijn zo langzamerhand aan een upgrade toe, maar voldoen nog net.
Een veel vergeten dingetje is soldeerdamp. Hoe heerlijk het ook ruikt, het is geen gezond luchtje om dagelijks te inhaleren. Vandaar de flexibele slang die op onderstaande foto te zien is. Die zorgt ervoor dat de fluxdampen afgevoerd worden.

werktafels, soldeerafzuiging en werkplek

Er valt nog wel wat meer te vinden in het gemiddelde laptopreparatiehol, maar de hoofdzaak heb ik hiermee wel gedekt. Verder komt het vooral aan op kennis, ervaring en oefening. Daar komt vast nog wel wat van aan bod in de toekomst..